Вести

Видиковац на Каблару довешће туристе из целог света

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић изјавио је да је изградња видиковца на Каблару и уређење читавог подручја Овчарско-кабларске клисуре незаустављив процес, и да ће се тај посао наставити без обзира на потписивање петиција и најаве протеста.
Он се на конференцији за новинаре након седнице Градског већа осврнуо на покретање петиције од стране невладине организације “Крени-покрени“, на чијем је челу активиста Саво Манојловић, којом се тражи обустављање пројекта изградње видиковца на Каблару.
– Очекујемо на конкурсу Министарства грађевинарства додатна средства од 72 милиона динара и када то будемо све објединили са оним средствима која смо добили од министарства у децембру месецу, то је 80 милиона динара, да распишемо јавни позив за изградњу. То је наш посао. А да ли ће неко да крене, да покрене, то ће свакако бити изграђено на месту где и треба да буде изграђено. Многи еколози се јављају, не знам шта то и коме смета. Мени је важно да ће то унапредити читаву Овчарско-кабларску клисуру – рекао је Тодоровић.
Он је подсетио да су до сада уложена знатна средства у изградњу саобраћајнице до врха Каблара.
– Ми као град смо уложили негде око 70 милиона динара у изградњу првог дела саображајнице, а држава Србија још толико. Наставак изградње саобраћајнице са два паркинга до сада кошта негде око два милиона евра и очекује нас негде око још два, два и по милиона евра за средњу деоницу. Тада ћемо имати око 10 километара изграђене саобраћајнице и за манстир Илиње и за сва подкабларска села. Али оно што је за нас веома важно јесте да туристи из целог света могу да посете врх Каблара – нагласио је први човек Чачка.
Тодоровић је истакао да ће Овчар Бања и читаво заштићено подручје након завршетка свих планираних радова добити потпуно нови изглед и намену.
– Наравно да радимо на прибављању дозволе за изградњу РХ центра у Овчар Бањи. Наравно да ћемо изградити канализациону и водоводну мреже. Са црквом идемо у извлашћивање односа за РХ центар који треба да буде иза Виле Сиротице и то су незаустављиви процеси. Да ли ће неко да протестује или не, то није мој посао, али мислим да су то сјајне вести. Пола века нико се није сетио да уложи у Овчар Бању, а када улажемо онда се некоме то не одговара. Али, добро, то је тако – рекао је Тодоровић.
Градња канализационе мреже биће, према најави Милуна Тодоровића, готова највероватније до краја године.
– Када је термална вода у питању извориште припада цркви односно Епархији жичкој са којима се већ увелико разговара, и то је истина која треба да се зна – закључио је градоначелник Чачка.

Мораваинфо