Програм СНС

Програм СНС

Српска напредна странка oсновни програмски циљеви

 

Српска напредна странка је политичка организација посвећенa очувању целовитости државне територије Републике Србије, стварању модерне демократске државе која ће свим својим грађанима обезбедити мир и сигурност, а развијањем савремене тржишне привреде створити услове за живот достојан човека, уз одлучну тежњу ка социјалном благостању за све грађане.
Српска напредна странка, у условима политичког безнађа и бесперспективности, како за државу Србију тако и за њене грађане, принципима свог деловања пружа нову прилику грађанима Србије да својим ангажовањем створе услове за излазак земље из тешке политичке, економске и социјалне кризе у којој се данас налази.
Политичко деловање српских напредњака биће засновано на следећих десет основних принципа:

1. Очување територијалног интегритета Републике Србије.
Косово и Метохија је срце Србије и саставни део територије наше државе. Србија не може, не сме и неће прихватити било какав покушај отимања делова њене територије и бескомпромисно ће штитити државне и националне интересе на сваком делу своје територије.
Истовремено, свим политичким и економским мерама држава Србија спречаваће даљу разградњу свог правног и политичког система, нарочито на подручју Аутономне покрајине Војводине, која је била, јесте и биће интегрални део Србије у складу са њеним уставноправним поретком.

2. Србија, као држава српског народа и свих њених грађана, имаће обавезу да помаже припадницима српског народа који живе ван њених граница, а посебно на подручју бивше Југославије. 
Борба за право на живот, сопствену имовину и повратак на своја огњишта Срба избеглих из Републике Српске Крајине и Хрватске биће једно од основних опредељења српских напредњака. 
Истовремено, политичко приближавање и економско јединство са Републиком Српском, представља реалну политику која ће у будућности, мирним путем и поштовањем воље народа, створити услове за формирање заједничке или јединствене државе српског народа и свих осталих грађана који живе на територији Србије и Републике Српске.
Србија ће, као матична држава српског народа, помагати представницима српског народа у Црној Гори да се изборе за остварење основних националних права и слобода, очување традиције и културе, а посебно ће створити услове да остваре просперитетну будућност.    
Српска држава у претходном периоду није водила рачуна о својој дијаспори, зато ће српски напредњаци учинити све да се нашим људима који живе у иностранству омогући да утичу на збивања у отаџбини, да представљају мостове бољег разумевања и сарадње између наше и других држава, али и да се искористе њихова знања и искуство у циљу економског и социјалног просперитета Србије.

3. Српска напредна странка бориће се за формирање стабилне државе у којој ће владавина права и поштовање принципа уставности и законитости представљати темеље државне власти. Једнакоправност пред законом мора да буде доследно спроведена, што значи да ниједан појединац, без обзира на то на којој се функцији налази, не сме да буде недодирљив и мора да сноси исту врсту како права, тако и одговорности као и било који други грађанин Србије.

4. Српска напредна странка бориће се за поштовање Уставом, али и свим међународноправним актима загарантованих права припадника националних мањина. Србија, као земља која се може похвалити националном и религијском шареноликошћу, мора да буде пример националне и верске толеранције, заједничког и пријатељског живота људи који воле своју земљу и поштују њене законе. 

5. Србија као мала, али земља поносних и достојанствених људи, може да побољша своју улогу и позицију у свету само ако буде мост између Истока и Запада, ако буде сарађивала са свим својим пријатељима, користећи добробити које долазе из целог света, како из источне, тако и из западне хемисфере.
Опредељење Србије за улазак у Европску унију не треба да буде спорно, али Србија у Европу може да уђе само као целовита држава, са Косовом и Метохијом као својим саставним делом.
Истовремено, Србија треба да развија најближе односе са Руском федерацијом, Кином, Индијом и осталим великим политичким и економским силама у свету, али и традиционалним пријатељима и савезницима наше земље, као и да, у складу са овим програмским циљевима, упорно ради на побољшавању билатералних односа, што подразумева и активности у циљу промене става и оних држава које, нарочито последњих година, нису пружиле Србији подршку која одговара њеним легитимним интересима. 

6. Војна неутралност је једино логично и разумно решење за српску државу у условима оштре конфронтације НАТО пакта и Русије. Војна неутралност подразумева и ефикасну, технички опремљену, професионализовану, снажну српску војску, која ће вратити пољуљано народно поверење, али која ће у сваком тренутку бити и одвраћајућа сила за сваког потенцијалног агресора.

7. Борба против корупције и криминала је темељно опредељење српских напредњака, јер без искрене и правно утемељене борбе против највећег зла савременог српског друштва нема ни економског, ни социјалног напретка у држави Србији. 

8. Економско благостање, снажна привреда уз рационално коришћење природних богатстава у складу са највишим интересима грађана Србије и сузбијање незапослености биће основни циљеви напредњачке политике. Повољна политичка клима коју ћемо створити сукобљавањем идеја а не грађана, измене и модернизација школског и образовног система, сарадња са светом, спровођење поштене приватизације и преиспитивање законитости приватизација извршених до сада, повољни међународни уговори које имамо и које ћемо искористити, омогућавање српским привредницима да се под повољним условима укључе у тржишну утакмицу, створиће услове за брз економски раст и бољи животни стандард грађана Србије.

9. Српска напредна странка створиће државу социјалне правде, јер „правда држи земљу и градове“. То значи да у свим сферама друштвеног живота можемо и морамо да обезбедимо услове за нормалан живот најугроженијим слојевима нашег друштва, од деце, лица са посебним потребама, до наших пензионера које је држава у претходним деценијама брутално опљачкала, а често и преварила. Право на лечење мора да буде обезбеђено свакоме, без обзира на његово материјално стање. Такође, свако дете мора да добије једнаку шансу да искаже своје способности, да се школује и усавршава.

10. Равномеран регионални развој и децентрализација Србије услов су њеног напретка. Уколико се хитно не предузму мере за развој села, за спречавање депопулације и миграција становништва из мањих средина у Београд и друге велике градове, Србија ће изгубити своје компаративне предности и умањити шансе за озбиљан привредни опоравак. При томе, децентрализација не значи давање било каквих територијалних аутономија, већ само широка права и овлашћења локалним самоуправама.