Вести

Ускоро Јединствено управно место

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић је са сарадницима посетио Чачак. Он се састао са градоначелником Милуном Тодоровићем и представницима локалне самоуправе. Након састанка, на коме се говорило о заједничким пројектима министарства и Града Чачка, министар Мартиновић посетио је просторије Градске управе, где ће ускоро бити отворено Јединствено управно место (ЈУМ), али и салу Скупштине, чију је изградњу и реконструкцију суфинасирало ресорно министарство.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић подсетио је да је Министарство за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС) у Чачак уложило око 27 милиона динара.

-Можемо да се похвалимо тиме да је прва електронска грађевинска дозвола издата баш у нашем граду. Оно на чему заједно радимо је отварање Јединственох управног места (ЈУМ), за шта је ресорно министарство определилио 5,9 милиона динара, а 1,1 ће бити обезбеђен из буџета Града. Министрство је реконструкцију сале Скупштине финасирало са 12 милиона, а Град Чачак са 13 милиона динара, чиме смо добили репрезентативну салу, много комфорније услове за одборнике, али и све учеснике научних и осталих скупова, различитих тематских конференција које се у њој одржавају – рекао је Тодоровић.

Као поклон, Град Чачак је од МДУЛС-а данас добио 20 лаптоп рачунара који ће углавном бити инсталирани на Јединственом управном месту.

Министар Мартиновић је похвалио изглед чачанске Сале скупштине, нагласивши да је она и веома мултифункционална, јер се користи у многе сврхе, а не само за заседања Скупштине. Министар је такође нагласио да је у Чачку у току реализација пројекта успостављања Јединственог управног места, уз подршку МДУЛС-а. Јединствено управно место је просторв где грађани могу обавити више админидстративних послова на једном месту, где на шалтеру грађанин може добити информације, поднети захтев, као и решење у циљу оставривања својих права.

-Јединствено управно место показало се као значајно достигнуће у функционисању и државне управе и локалне самоуправе, и до сада је у Србији отворено око њих 40, а у плану је да се до краја године отвори још 15. Оно у значајној мери олакшава посао грађанима, што се показало у пракси- рекао је Мартиновић. Како је објаснио, правило је да где се налази ЈУМ, ту је и шалтер МУП-а Србије, тако да грађани могу доста обавеза да заврше на једном месту.

Мартиновић је истакао да се Чачак у претходних неколико година најбрже развија у односу на остале градове, у сваком погледу, а пре свега економском и инфраструктурном, нагласивши да је управо Чачак пример добре праксе успешне сарадње локалне самоуправе и државе.

Наставак посете Чачку, био је у Машинско-саобраћајној школи, као примеру добре праксе дуалног образовања, које је у њу уведено још 2017. године, како би се одговорило потребама, пре свега, локалне привреде. Пре тога, министар Мартиновић је посетио и компанију „Тифани“, која учествује у реализацији дуланог образовања, омогућавајући праксу, као и запослење ученицима текстилног смера у Машинско-саобраћајној школи. У овој школи је почела изградња објекта који ће бити намењен ученицима система дуланог образовања, а данас је заједно са министром Мартиновићем, школу посетила и Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дулано образовање.

-Објекат од 320 метара квадратних у дворишту школе, биће намењен ученицима који се образују према систему дуалног образовања, а са нешто мање од 36 милиона динара финасиран је из буџета Града. Кабинете ћемо, уз помоћ наших привредника, опремити најсавременихјом опремом. Као локална самоуправа препознали смо значај дуалног образобвања, уводећи текстилни смер у Машинско – саобраћајну школу 2017. године, а сада и нашем Факултету техничких наука имамо такође овај систем за текстилну индустрију, у којој је у Чачку запослено око 2.500 до 3.000 радника. Иницијална прича која је покренута пре 120 година када се школа отворила, ради потреба локане привреде, обновљена је 2021. године, када је уведено дулано образовање за машинце, према потребама локалних привредника, али и две фирме чији су власници Немци, а то су „Форверк“ и „Виланд“. Наша, али и подршка државе биће све јача и боља – истакао је градоначелник Тодоровић. Он је нагласио да се већ пет година ради на озакоњењу земљишта где се налази Машинско-саобраћајна школа, и тај посао се приводи крају, након чега ће се конкурисати код Министарства за јавна улагања за комплетну реконструкцију школе.

Директорка канцеларије за јавна улагања Габријела Грујић је нагласила да је Чачак био база за развој дуалног образовања у оквиру текстилне индустрије, нагласивши да је представницима Владе веома битна подршка локалне самоуправе, какву имају у Чачку, као би овај пројекат заживео и доносио резултате баш као у Чачку. Она је истакла да млади људи, који се школују према систему дуалног образовања, из школе излазе препознајући вредност свог практичног и теоријског знања.

Извор МЕДИАПОРТАЛ