Вести

СНС: За бољи друштвени, политички и привредни положај жена

У радној посети Чачку јуче је била министарка и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, која је том приликом имала и састанак са представницама Пословног удружења “Надежда Петровић” које окупља жене предузетнице, као и са чланицама Уније жена СНС-а. Састанку је присуствовао и кандидат за градоначелника Чачка са листе Александар Вучић- Србија побеђује, Милун Тодоровић. Пре разговора са женама, Михајловићева је одговорила на пар питања новинара.

– Данас сам у прилици да разговарам са Унијом жена Чачка која окупља пословне жене, предузетнице и привреднице које су имале довољно знања и храбрости да се упусте у самостално бављење пословним активностима, а такође ту су и представнице и чланице жена СНС-а. Позивам све жене да се уједине за будућност Србије. Удруживање пословних жена је јако важно и кредитналинија која је предвиђена за подршку женском предузетништву је 20 милиона евра. Кредити ће бити пласирани преко Интеза банке и осталих пословних банака. Важно је рећи да је ово година предузетништва у Србији, и за помоћ развоју предузетништва у Србији одвојили смо 16 милијарди динара. До сада смо о женама предузетницама само имали прилике да слушамо о појединачним иницијативама ио томе да постоје одређене предрасуде, а ово сада је први пут да Влада унутар 16 милијарди динара које сам поменула, планира један део само за жене предузетнице, оне које већ раде или које тек почињу са самосталним послом. Сада разговарамо о конкретним пројектима, радимо на новом закону о родној равноправности да створимо амбијент и да охрабримо жене не само да уђу у предузетништво него да уђу у друштвени, јавни и поплитички живот. Код свега око 30% жена учествује у предузетништву, док је у земљама ЕУ тај проценат 40-45%. Морамо још доста да радимо на томе да жене уђу у процес предузетништва – рекла је Зорана Михајловић.

– Велика храброст треба да будете и мајка и сестра и предузетница са свакодневним женским обавезама. Ту је и обавеза да вашу храброст способност и знање пренесете и на млађе генерације. статистике кажу да око 90% предузетница нема своје породице. То напросто није тачно, ево и ваш пример то доказује. Скоро све сте и мајке и супруге и предузетнице. У чачку је неопходно да радимо више и да се ослонимо на све структуре које су успешне у својим делатностима. Вас краси далеко већи степен одговорности у раду него што је случај код мушких колега. Подаци говоре и да су жене у саобраћају далеко дисциплинованије него мушкарци, да више поштују прописе. Хвала вам што препознајете енергију и визију СНС-а у настојању да препородимо Србију – рекао је Милун Тодоровић, кандидат за градоначленика Чачка.

Када смо недавно имали митинг у Чачку, договорили смо се да организујемо овај састанак и ево показало се да смо ефикасни у ономе што договоримо. Данас ћемо се договорити шта ћемо учинити за десетак дана на гласању и надам се да ћемо дати јединствену подршку политици која треба да одреди смер развоја Србије у наредних 10-15 године. Уверена сам и да делимо неподељено поверење у кандидата за будућег премијера Србије који треба да креира политику за коју ћемо СНС-Зорана-4гласати. верујем да ћете анимирати своје пријатељице, комшинице да и оне изађу на изборе и подрже листу Александар Вучић – србија побеђује. Какав Чачак у будућности желимо, такву иСрбију и све остале градове у Србији желимо. Да будемо земља просперитета и шанси за бољи живот, да нам млади не одлазе. Желимо да покренемо целу Србију, а свесни смо да имамо један део земље који стагнира. Жене су део друштва који је на неки начин запостављен, није покренут. Жене су ту као део породице, на послу третиране углавном као помоћно особље, а имамо пример Чачка где су жене познате као предузимљиве и пословно ангажоване. Премијер је пре годину дана врло радо прихватио наш предлог и формирано је владино Координационо тело за родну равноправност које је у мом ресору.

Нема примера у Европи да је овакво државно тело тако високо позиционирано у државној управи. Сад радимо на конкретним пројектима да оснажимо послоевне активности жена, али и сам друштвени положај жене, да је заштитимо у случајевима породичног и сваког другог насиља над женама. То насиље присутно је и у свим осталим земљама, али постоје и механизми да се жене боље заштите. Трећи правац у коме делујемо је да се жене више укључе у друштвени и политички живот. Ово је наравно део посла политичких странака, а на томе ради и СНС. Врло мало жена је у политичком животу у Србији, а кад погледамо структуру државних функција на којима су жене, рецимо гувернерка Народне банке Србије, председница Парламента, министарке у Влади, углавном су то чланице СНС-а. То су жене које крче пут другим женама у будућности. Родна равноправност и економска самосталност жена су две врло важне категорије за које се залажемо. И друге политичке странке су сада почеле о тим темама да причају и то је добро. Много је више жена које су на разним функцијама на државном нивоу, него што их на таквим местима има на локалном нивоу. У преко 160 локалних самоуправа у Србији имамо само две председнице општина и једну градоначелницу. Држава је 2016. годину прогласила годином предузетништва и ту ће заначајан део новца бити за жене предузетнице. Информишите се о томе у Привредној комори и у Министарству привреде. Све остале политичке странке су о помоћи женама само декларативно причале, СНС је на томе конкретно нешто урадила. То се види из количине новца који смо издвојили само за подршку женском предузетништву. Део Привредне коморе одвојен је за сарадњу само са женама предузетницама. Зато нам је потребна ваша подршка на изборима, да нам дате поверење и подршку да урадимо још више – рекла је Зорана Михајловић чланицама ПУ “Надежда Петровић” које окупља жене предузетнице у Чачку и чланицама Уније жена СНС-а.