Вести

Подстицајна средства за 267 грађана

Данас је у сали Културног центра 267 грађана потписало тројне уговоре о реализацији мера енергетске ефикасности. За замену фасадне столарије подстицајна средства ће добити 226 грађана, за котао на гас или пелет са радијаторима и цевном мрежом 22 грађанина, за уградњу топлотних пумпи њих 17.

Након потписивања тројних уговора, планирано је да већ од 1. априла 2024. године почне извођење радова, као и да они буду завршени најкасније до половине јула ове године. Укупна средства која ће се ове године утрошити на мере енергетске санације на територији града Чачка за ових 267 грађана износе око 92 милиона динара, рачунајући подстицајна средства и финансијско учешће грађана.

У буџету Града Чачка за 2023. годину обезбеђена су средства у износу од 29.100.000 динара за суфинансирање енергетске санације породичних кућа и станова заменом фасадне столарије, термичког омотача објекта, постојећег грејача простора (котлова) на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију котлом на гас или пелет, заменом постојећих или уградњом нових радијатора, уградњом топлотних пумпи и соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Министарство рударства и енергегетике определило је средства за финансирање Програма енергетске санације породичних кућа и станова у висини од 29.100.000 динара. Укупно је за ове намене Град Чачак, у 2023. години, располагао са скоро 60 милиона динара, са још 29.100.000 динара, колико је опредељено и из градске касе.

Заједно са финансијским средствима, која је добио од Министарства рударства и енергетике, Град Чачак је имао највећа финансијска средства за спровођење мера енергетске санације од 131 јединице локалне самоуправе, које су добиле финансијску подршку од МРЕ.

Извор МЕДИАПОРТАЛ