Вести

Почиње изградња нове фабрике у Чачку

Град Чачак је уз сагласност Владе Републике Србије потписао уговор са немачким привредним друштвом PWO SEE д.о.о, које је у власништву немачке компаније PWO AG, које ће према речима градоначелника Милун Тодоровић , у наредних неколико месеци почети изградњу фабрике у индустријској зони у Прељини, у којој ће по завршетку, бити упослено 800 радника.
-На предлог председника Републике Александар Вучић и Привредне коморе Србије, представници овог великог немачог инвеститора су дошли у Чачак. Водили смо интензивне разговоре, који су трајали две године. Највише је било речи о структури запослених, јер су њима неопходни, пре свега, машински и електро инжењери. Такав кадар ћемо сигурно обезбедити, захваљујући и сарадњи наших образовних установа- Факултета техничких наука, Машинско-саобраћајне школе и Техничке школе – рекао је градоначелник Тодоровић.
Изградња фабрике спроводиће се у фазама, а прва се очекује већ у наредних неколико месеци, када буде завршена пројектно-техничка документација. Градиће се прво производна хала на површини од 15.000 метара квадратних, док ће у завршној фази фабрика бити на 60.000 метара квадратних.
-У првој фази у овој компанији ће бити запослено око 300 радника. Првих двадесетак инжењера ће проћи едукацију за рад у фабрици. Долазиће немачки стручњаци, али ће и наши запослени одлазити у Немачку на обуку. Они ће на почетку бити лоцирани у простору некадашње Југобанке, коју је Град Чачак прибавио у власништво, где смо опремили један део, од око 300 метара квадратних, за њихове потребе – рекао је Тодоровић.
Привредно друштво PWO SEE д.о.о. бави се производњом делова и опреме за моторна возила. Групација послује у сектору металске индустрије и поседује погоне за производњу делова за аутомобилску индустрију у Немачкој и Чешкој. Главна тржишта пласирања производа су углавном земље Европске уније, Кине и Мексика.
- Они су већ извршили уговарање и исплату око 11 хектара земљишта у индустријској зони у Прељини. А након што заврше пројектно-техничку документацију, Град Чачак ће заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издати све неопходне дозволе, како би почела изградња фабрике. Ово је сјајна вест свакако, поготово за наше суграђане, који ће моћи да се запосле у овој фабрици, где ће примања бити изузетно висока. Поред тога, долазак овог инвеститора, подићи ће квалитет у нашој, пре свега, извозно оријентисаној привреди – рекао је први човек Чачка.
КАБИНЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЧАЧКА