Вести

Озваничени радови на изградњи стакленог видиковца на Каблару

Свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар грађевинарства Горан Весић, министар туризма Хусеин Мемић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор Туристичке организације Чачка Војин Јаковљевић.

Премијерка Брнабић рекла је да свесна да је пројекат био оспораван од стране појединих еколошких активиста, истакавши да је њој најважније било шта о видиковцу кажу мештани кабларских села.

Она је нагласила да ће корист од изградње видиковца имати и Кабларци, али и сви грађани Чачка.

– Погледајте ове пределе. Ово је један од најлепших крајева Европе, не Србије. Ако смо ми глупи као држава да не можемо у ово да уложимо нешто новца, да ову лепоту покажемо читавом свету и да од овога направимо туристички рај, онда уопште нисмо ни заслужили да имамо овакву лепоту. Више нисмо толико глупи. Дошли смо до тога сада када смо завршили ауто-пут до Чачка и када завршавамо ауто-пут до Пожеге и коначно измештамо читав саобраћај из овог бисера Овчарско-кабларске клисуре, да будемо довољно паметни и одговорни да читаву клисуру, као један од најлепших бисера Европе, вратимо овим људима и да је направимо поним што она јесте, а то је предео изузетне лепоте у који ће свако желети да дође. Али, морамо направити услове да ти људи дођу у предео у који нико није улагао 60 година – изјавила је Ана Брнабић.Она је нагласила да је стаклени видиковац на Каблару бити чувар природе.

– Они који себе зову еколозима треба да разумеју да ми морамо да упознамо нашу децу са природом. Наша деца треба да се заљубе у природу да би је чували, а да би се то догодило треба да дођу на овакав видиковац. Али не овај видиковац на коме сада стојимо и који је вероватно нелегалан и не нарочито сигуран, него видиковац који ће бити бруто површине од само 377 квадратних метара. Нећемо ми овде правити ни куле ни градове. Правићемо нешто што ће бити атракција, а потпуно у складу са природом – навела је премијерка.Она је оценила да ће након изградње видиковца и приступног пута многе породице на Каблару моћи да отворе своја сеоска домаћинства и да на њима зарађују.

Премијерка је рекла да је током две године почетка ревитализације овог подручја, у Овчарско-кабларску клисуру уложено осам милиона евра, а у плану је додатних 20 милиона, не рачунајући пројекат измуљивања језера који ће коштати 40 милиона евра.

– У језеру Међувршје је 80 посто муља. Јесте ли чули некада еколошке активисте да протестују зашто се не вади тај муљ и зашто се не среди језеро? Не, никада. Муљ, трава и трска уништавају живи свет у језеру и нико се не буни због тога. А када хоћете нешто да урадите, онда кажу немојте да дирате природу. Измуљавање језера биће први такав подухват у Србији – закључила је председница Владе.

Извор: Морава инфо