Вести

Ново рухо Љубић кеја

Jедан од најлепших делова града Чачка свакако је Љубић кеј који се протеже уз обалу Западне Мораве, а бедем који се пружа са те стране једно је од омиљених шеталишта грађана. Дуго је био у лошем стању, а сада се врши његова реконструкција која подразумева и постављање новог мобилијара, као и нове расвете, а дужине око 1.600 метара. Поред бедема, планирана је и реконструкција пешачког моста.
- Део града поред Западне Мораве са љубићке стране, који је деценијама био запостављен, полако добија потпуно нови изглед. Прошле године завршили смо краћу деоницу пешачке стазе од 300 метара, која спаја овај део са краком према Сувом брегу и сви радови укупо износе 40 милиона динара, који су опредељени из градске касе - рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.
Он је додао да се током изградње овог насеља није много размишљало о неким инфраструктурним решењима, који се сада појављују као проблеми, пре свега, мислећи на паркинге.
- Ми смо у протекле три године реконструисали и изградили три паркинга, што није довољно и озбиљно размишљамо о градњи једног великог паркиралишта за све станаре Љубић кеја. Ово насеље сада је потпуно покривено подземним контејнерима, што умногоме олакшава рад радника ЈКП "Комуналац“, али сигурно и свакодневницу мештана - нагласио је Тодоровић.
Љубић кеј, поред већ постојећег највећег дечјег игралишта у граду, добио је још једно, како би се допринело и угодности најмлађих суграђана.
Тодоровић је овом приликом подсетио да би ове године у августу требало да буде завршена реконструкција канала за наводњавање од Парменца до Љубић кеја, за шта је Град Чачак добио шест милиона евра бесповратних средстава из Абу Даби фонда.
- Планирано је да централни део, односно канал који већ 60 година пролази кроз Љубић кеј, буде затворен. Завршавамо пројектно-техничку документацију за зацељење овог дела канала, а затим следи и трећа фаза- отворен канал од сточног пијаца до улива у реку Чемерницу - рекао је градоначелник.
Уз Здравствену станицу Љубић, чија изградња би требало да почне крајем априла, мештани Љубић кеја, којих има око 30.000, имаће на располагању све што им је потребно за квалитетно функционисање са ове стране Западне Мораве.

1648198913_cacak-bedem-rekonstrukcija-morava-fotorina6