Вести

Министарка науке, технолошког развоја и иновација посетила Чачак

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић боравила је данас у посети Чачку где је са градским руководством разговарала о реализацији више пројеката, међу којима је изградња нове зграде НТП.
Министарка науке, технолошког развоја И новација најавила је да ће ове године бити започета изградња нове зграде НТП, а да се завршетак објекта очекује средином следеће године. Чачак је један од 4 српска центра науке И иновација, рекла је министарка Беговић И истакла да је циљ министарства да се у наредних неколико година дуплира број старт ап компанија у Србији.
Ми ћемо све учинити да се прва лопата забоде у земљу ове године И да се једној средини, која то заслужује , пружи на овај начин подшђка. То није само простор за издавање него је специфично окружење где кроз менторски рад, кроз фифнсијску И друге врсте подршке, ми помажемо компаније које су у првим годинама високо ризичне. Циљ је да у наредних неколико година Србија дуплира број старт ап компанија”, рекла је министарка науке, технолошког развоја И новација Јелена Беговић.
Влада Србије је пре пет година подржала Чачак када је обезбеђен простор за Старт ап центар како би млади иновативни стручњаци покренули сопствени бизнис, казао је градоначелник Чачка . Потом се како је рекао, отишло корак даље, када је у напуштеној индустријској зони, на локацији фабрике Цер, прибављено у својину Републике 6.000 метара квадратних простора, а потом 2020. је отворен НТП , један од укупно 4 у Србији. .
“Влада Србије је пре 15 месеци прибавила у власништво палцелу од 95 ари, а ми смо завршили сву документацију И имамо грађевинску дозволу . Очекујемо да у току године министарство И Влада крену у тај пројекат . Имаћемо 12. 000 метара квадратних простора а, вредност радова на објекту је 10 милиона евра , рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.
Министарка науке, технолошког развоја И новација Јелена Беговић, обишла је Старт ап центар, НТП, а затим Агрономски И Технички факултет , као и Институт за воћарство.
Преузето са Медиапортала