Вести

Милун Тодоровић: Посета АкваПан Инжењерингу

Кандидат за градоначелника Чачка Милун Тодоровић и кандидат за народног посланика Марко Парезановић, посетили су реномирану чачанску фирму АкваПан Инжењеринг.

 – Сувласник  сам са својом супругом у нашем породичном предузећу АкваПан, које постоји ево већ 24 године. Чини ми се да имамо квалитетне кандидате за градоначелника, а уверен сам и да кандидат који долази из привреде може много да учини за свој град.

Проблеми са којима се ми привредници сусрећемо су бројни и ја не знам где неко ко долази из привреде на чело града не би могао да помогне. Овде су значајни и савети  које искусан привредник може да пружи, а да не говорим о практичној помоћи везано из делокруга надлежности локалне самоуправе или отварања врата у републичким институцијама.

- Ако се поједностави  процедура добијања разних дозвола, ако се комунална инфраструктура брже и боље гради или одржава, ако вам неко саветодавно помаже да се припремите за тендере и јавне набавке на већем тржишту, ако вас неко представи и озбиљне инвеститоре упозна са вашим потенцијалима и референцама онда је то велики корак унапред, а ја верујем да човек о коме сада причамо све то може да уради. И не само да може него и хоће. Ми део производње пласирамо на тржиште ЕУ, и верујем да и други у Чачку у свом домену могу да освоје квалитет и стандард који Европа тражи. Зато максимално подржавамо пут Србије у ЕУ,  а Чачак у Европи може много боље него до сада да представља наша локална привреда. Услов је наравно, и да ми будемо на бољи начин представљени Европи – рекоа је Драган Пантовић.

– Годишња производња АкваПан Инжењеринга је око 400 шлепера робе за водовод и канализацију и то ову фирму чини једном репрезентативном и респективном чачанском фирмом са седиштем у Вранићима. Овде је око 80 запослених, а вредност производње на годишњем нивоу је око пет милиона евра. Све су то инпути који сведоче да је у питању озбиљна фирма, која на тржишту опстаје без икакве помоћи града или државе. Уочили смо овде и одређене комуналне проблеме са којима се сусрећу и ред је да град Чачак брзо и ефикасно реши комуналну инфраструктуру и тако олакша пословање овом предузећу, као и свим осталим предузећима у граду, и да се створе услови за проширење посла и отварање нових радних места. Ово је породична фирма у којој су запослене две генерације и то је пример како треба радити у Србији данас.

Пласман производа је 20% у државе ЕУ, па самим тим и квалитет производа и технологија производње морају бити усаглашени са нормама и стандардима ЕУ. Ето још једног примера да ми у Србији то можемо. Радује ме да сам овде видео и енергију и елан да се опстане на овом поднебљу, у Србији у Чачку, да се буде свој на своме. Зато сваки динар који ова фирма унесе у градски и државни буџет мора да се цени и поштује. И друга предузећа морају имати потпору града да развијају своје послове, да запошљавају, да им учинимо приступним све домаће и иностране фондове из којих могу да користе средства за свој развој. Нисам први пут у АкваПан-у, имао сам прилике да више пута улазим у све чачанске фирме и наравно да пратим развој или да сарађујем са некима од њих. Код АкваПан-а сам из биланса пословања приметио нешто што ми се учинило статистичком грешком. Наиме они су само у промилима, до сада, имали пословање са градом Чачком, и то мора да се промени. Није објашњиво да су конкурентни и пожељни у другим градовима за изградњу комуналне инфраструктуре, а да у свом граду не могу да продају ни метар цеви. Не знам зашто је то до сада тако било али то мора да се промени. Тако мора да буде и са другим чачанским фирмама. Нисам ја овде данас у предизборној кампањи, и у АкваПан и у друга предузећа долазићу и као градоначелник, јер је то природно, јер локална самоуправа и локална привреда морају да сарађују за добробит свих – истакао је Милун Тодоровић.