Вести

Гламочић: Србија у пољопривреди мора улагати у кадрове и повећати продуктивност газдинстава

Србија у пољопривреди мора улагати у кадрове и повећати продуктивност газдинстава, поручио је данас у Чачку министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић.

Након представљања нацрта стратегије пољопривреде и руралног развоја Србије од 2014. до 2024, одржаног на Агрономског факултету, Гламочић је нагласио да тај општи документ доноси новине у односу реформе пољопривредне политике, која подразумева предвидивост буџетских подстицаја пољопривреди и руралном развоју. - Да би ова стратегија могла да заживи у правом смислу те речи, Србија мора улагати у кадрове, усвајати нова знања и технологије. Србија има 250.000 регистрованих газдинстава, ниске продуктивности и то треба променити, истакао је министар. Према његовим речима, у стратегији се такође наводе и институције које би требало да претрпе значајне промене да би се дошло до крајњег циља, а то је развој српске пољопривреде. Министар је истакао да стратегија, први пут од како се прави, дефинише буџетски оквир за пољопривреду и то све до приступања Србије Европској унији и њеним фондовима.

Он је поновио да, без обзира на одлуку ЕУ којом је дозвољено гајење генетски модификованог кукуруза, Србија неће дозволити гајење ГМ биљака на својој територији јер, како је напоменуо, свака земља, па и чланица ЕУ, о томе одлучује самостално. Србија мора да учини све како би људи остали да живе на селу и од пољопривреде, који је наш велики потенцијал, истакао је министар и позвао пољопривредне произвођаче да на време почну поступак регистровања газдинства, како би тај процес био обављен до предвиђеног рока 31. марта. Гламочић је најавио, да ће у наредних месец или два бити донети сви потребни правилници за расподелу субвенција, горива и другог. - Морамо да наставимо и са спровођењем реформи у свим другим областима, морамо се још снажније борити против корупције и стално радити на стварању амбијента за привлачење страних инвестиција.

Једино тако реформисано и стабилно друштво, може да се такмичи са надолазећом конкуренцијом која нас очекује, како на европском, тако и на светском тржишту, закључио је министар Гламочић. Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић, каже да је пољопривреда полуга развоја привреде Србије. - Најважнији циљеви стратегије су раст производње и стабилност дохотка произвођача, раст конкурентности и техничко технолошка унапређења, одрживо управљање ресурсима и заштита животне средине, унапређење квалитета живота у руралном животу и смањења сиромаштва и ефикасно управљање јавним политикама, као и унапређивање институционалних оквира развоја пољопривреде.

Скупу су поред представника Министарства и Агрономског факултета у Чачку, присуствовали челници локалних самоуправа Чачка и околине, пољопривредни произвођачи, представници Института за воћарство регионалне привредне коморе, и представници пољопривредне саветодавне стручне службе у овом граду.

 

Фотографије линк