Вести

Додељено 12 станова на Обрежу

Данас су у Чачку свечано уручени кључеви за 12 породица у згради, у насељу Обреж, која је производ реализације пројекта „Не остављајући никога иза себе“, а који је реализован као подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији. Вишепородична зграда у Чачку намењена је социјално угроженом становништву, особама са инвалидитетом, ромском становништву, женама жртвама породичног насиља и породицама младих без родитељског старања.
Свечаној предаји кључева присуствовали су Његова екселенција амабасадор, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, Никола Селаковић, министар за рад, борачка и социјална питања, Томислав Жигманаов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Душан Радоњић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Микела Телатин директорка УНОПС Србија, као и специјални изасланик председника Александра Вучића, Сузана Пауновић, његов генерални секретар. Госте је поздравио градоначелник Чачка Милун Тодоровић, који је нагласио да је велики успех, да након две године напорног и упорног рада и велику подршку ЕУ, данас 12 породица добије своје домове.
- Вредност пројекта је 1.410.000 хиљада евра, од чега је 1.209.000 донаторски издвојила ЕУ, а Град Чачак учествовао са 201.000 евра. Новац је важан, али је најважније да Влада РС, председник Србије и локално руководство, као њихова продужена рука, чинимо све да, пре свега, социјално угрожено становништво, ромска и мањинска популација, као и жене жртве насиља данас добију кров над главом. Кроз овај пројекат су стамбено решена питања за 44 породице. Њих 12 добија станове у згради на Обрежу, додељено је 14 кућа, углавном на сеоском подручју, а 18 стамбених породичних објеката се реконструише, од чега је 16 завршено. Трудили смо се заједно са ЕУ да обезбедимо покућство за станове и куће и да корисници, за од 400 до 900 динара на месечном нивоу закупнине коју ће плаћати, коначно имају сигурност. Желим им да уживају у свом дому, као и да знају да су њихов град и њихова држава ту да им помогну. Желим да наставимо овакву сарадњу са ЕУ и да у овом тренутку будемо свесни колико је битно да би Србија требало да остане на европском путу – рекао је Тодоровић у свом обраћању, подсећајући да ће за седам дана бити додељено и 25 кључева за особе прогнане из Хрватске и Босне и Херцеговине.
Амабасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре је нагласио да смо сведоци опипљивог резултата колективних напора да се подржи једнакост, солидарност, толеранција и инклузија.
-Европска унија је поносна што је омогућила да се обезбеди 381 стамбена јединица широм Србије. Стамбено збрињавање је први, мада не и једини корак ка бољем животу. Присуство министара и представника власти, показује колико је важно да сви заједно учествујемо на оваквим пројектима. Радећи заједно можемо створити бољу средину за све грађане, без дискриминације. Једнакост чини окосницу сваког друштва – нагласио је Жиофре.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић је поздравила кориснике станова, у којима ће моћи почети нови, лепши и сигурнији живот, како је нагласила. Она је истакла да како се напредује са процесом интеграције, напредује се и са обимом инфраструктурних радова, истичући да се уз помоћ ЕУ ради на изградњи свега онога што нам је неопходно за бољи живот.
Министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић оценио је Чачак као један од водећих градова у региону, а зграду намењену за 12 породица као једну од најлепших у најлепшем делу града. Селаковић је истакао да је за све кориснике, поред крова над главом, важно да имају економску моћ за живот.
- Зато је важно бавити се укључивањем људи у друштво и омогућити им да добију посао. Потребно их је обучити да стекну одређене вештине, које су на тржишту рада тражене. Овај пројекат има за циљ и да омогући онима који овде добију кров над главом да нађу свој посао, зарађују новац од кога ће моћи да издржавају себе и своју породицу - рекао је министар Селаковић.
Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог истакао је да само заједнички можемо помоћи онима који су у статусу маргинализованих група, као и да је помоћ Европске уније у томе кључна. Душко Радоњић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је истакао да ЕУ, поред новца, Србији донира одређену политичку и друштвену вредност коју Влада РС настоји да одржи.
Директорка УНОПС Србија Микела Телатин је нагласила да је срећна што може да види да се 12 породица усељава у своје домове, као резултатат заједничког ангажовања.
- Ови резултати су део програма ЕУ о социјалном становању и активној инклузији, који се спроводи у сарадњи са министарствима и локалним самоуправама. Успех се оглада и у приступу, који није само инфраструктура, већ и мере активне инклузије посвећене потребама сваког корисника. Потребе у области социјалног становања у Србији су и даље велике и неопходно је још инвестиција – истакла је Микела Телатин, наглашавајући да УНОПС изражава спремност да погне у даљим активностима.
У име свих корисника који су добили станове, свим говорницима је захвалио Жарко Џамбасевић, који је данас, такође, добио кључ свог новог дома.

Извор МЕДИАПОРТАЛ