Вести

Додељени уговори за гасне котлове

По прејекту смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних ложишта „Чист ваздух – право и потреба” данас су додељено 16 уговора за нове котлове на гасне инсталације, што је потпуно прихватљиво гориво, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

„Укупна вредност пројекта је 10 милиона динара и финансиран је из средстава Министарства за заштиту животне средине, 8 милиона док је град Чачак издвојио 2 милиона зато што су индивидуална ложишта највећи загађивачи у граду. Ово је прва подела док ће још 30 уговора у наредним данима бити предато. Ради се о котловима од 25 и 30 киловата снаге”, казао је Тодоровић додајући да ће се расписати јавни позив за још 15 милиона динара, за котлове на пелет. Средства за ове намене је определила Влада РС у износу од 11 милиона преко Министарства док ће 3,5 милиона бити издвојено из буџета града Чачка.

Милан Радојевић из Чачка решио је да уведе гас, а у међувремену је чуо да постоје субвенције за доделу гасних котлова. „Нисам очекива да ћу добити, очекивао сам велику конкуренцију, али за сваки случај сам прикупио документацију и предао. Већ дуже времена имам котао на чврсто гориво. Нећу говорити о еколошким аспектима, али и довлачењу дрва и угља, решио сам да са тиме прекинем и да поједноставим. Грејање на гас је у овом времену прихватљиво у поређењу са чврстим горивом. Ова субвенција ми далеко олакшава инвестицију која баш није мала”, казао је Радојевић.

Помоћница градоначелника Марјана Петронијевић је апеловала на све наше суграђане да буду активни и учествују на конкурсима, уколико за то испуњавају услове, јер, како је истакла, на овај начин се доприноси побољшању квалитета ваздиуха у нашем граду, што је брига и грађана и локалне власти.

Од 25 пријава које су доспеле током првог јавног позива, њих 16 је испунило услове за бодовање. Након прелиминарне ранг листе, донето је коначно решење о додели 16 котлова за кориснике који су испунили све услове јавним позивом, док је њих осам одбијено.

Извор МЕДИАПОРТАЛ