Вести

Амбасадор Мексика посетио Чачак

Амбасадор Мексика Њ.Е. Карлос Феликс (Царлос Исауро Félix Цорона) одржао је састанак са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и представницима локалног руководства. На састанку је било речи о различитим врстама сарадње, као и о могућности братимљења Чачка са мексичким градом Орисава у Савезној држави Веракруз. Иначе, амбасадор Мексика је у 13 часова отворио изложбу „Мексико у историјској штампи Србије“, у галеријском простору Међуопштинског историјског архива у Чачку.

Градоначелник Тодоровић изразио је велико задовољство због доласка Његове Екселенције амасадора Мексика, коме је ово друга посета Чачку, истичући да је Мексико нама веома блиска држава по слободарском духу.

-Разговарали смо о сарадњи у области економије и туризма, јер то је држава на коју можемо да се угледамо. Они ће наставити сарадњу са Факултетом техничких наука у Чачку, али је и проширити на Агрономски факултет, као и на Институт за воћарство. Намера нам је да потпишемо споразуме са градом Орисава, који је приближне величине као Чачак, али имају доста сличности са нашим градом и по бављењу пољопривредом и агрикултуром. Потписивање споразума и братимљење би нашим приврдницима, као и представницима високошколских усатанова, омогућило бољу сарадњу на свим пољима – рекао је Тодоровић.

Његова Екселенција Карлос Феликс захвалио је градоначелнику Чачка на гостољубивости и како је рекао, састанак је био врло квалитетан и садржајан. Подсетио је на велико пријатељство између Мексика и Србије, које траје деценијама, указујући да историја Србије и Мексика има доста сличности.

-Желимо да се сарадња наших земаља продуби у сваком смислу, а нарочито економском. Због тога сам данас градоначелнику изнео предлог о братимљењу Чачка и града Орисава. Важно нам је да пронађемо градове и регионе у овој земљи који имају идентичне економске и развојне пројекте. То би значило повезивање наша два агрономска факултета, али и сарадњу на пољу индустрије, јер је Мексико пети по реду по развоју аутомобилске индустрије, што нам је од великог значаја да презентујемо баш у Чачку – рекао је амбасадор Мекиса и захвалио градоначелнику, истичући да верује да ће споразум о братимљењу два града ускоро бити потписан.

извор МЕДИАПОРТАЛ