Саопштења

Саопштење из кабинета градоначелника Тодоровића

Пожар који је избио на телу депоније “Дубоко“ 5. маја ове године проузроковао је значајне проблеме у одлагању отпада за све локалне самоуправе осниваче овог регионалног система, укључујући и Град Чачак. Чачак је град са највећим оснивачким капиталом у овом систему, највећом територијом, а самим тим и највећом количином комуналног отпада коју генеришу његови грађани.

Одмах након избијања пожара, руководство Града Чачка на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем, у сарадњи са ЈКП “Комуналац“, интензивно је радило на проналажењу алтернативних решења за одлагање отпада. Отпад је привремено одвожен на депоније у Краљеву, Книћу, Крагујевцу, а тренутно се одвози у Јагодину. До сада је на овим депонијама одложено 7.200 тона отпада, док се на Трансфер станици тренутно налази око 6.400 тона. Град Чачак дневно генерише око 125 тона комуналног отпада, док се тренутно одвози 200 тона на дневном нивоу. Радимо на томе да количина која се одвози буде додатно повећана.

Простор Трансфер станице и катастарске парцеле у непосредној близини обухваћене су Планом детаљне регулације локације Прелићи и као такве су предвиђене за коришћење у случају акцидентних ситуација на нивоу града, у којима се јавља потреба привременог одлагања отпада. Град Чачак је рекултивисао несанитарну депонију Прелићи, на простору од око 12 хектара и тај део се не користи за ове намене.

Руководства Града и ЈКП “Комуналац“ настоје да се од наредне недеље значајно увећа количина отпада која се одвози у току дана. У преговорима смо са депонијама у непосредној околини како бисмо постигли још веће капацитете за одлагање отпада. Убрзаћемо процес одвоза и смањења нагомиланог отпада, чиме ћемо значајно поправити тренутно стање.

Позивамо грађане на стрпљење и сарадњу током ових активности. Наредни састанак са грађанима заказан је за понедељак, 7. октобар. Верујемо да ћемо само заједничким напорима обезбедити чистију и здравију средину за све нас и превазићи ситуацију у којој се тренутно налазимо.

Кабинет градоначелника Чачка