Саопштења

Виши суд одбио жалбу опозиције

Пресудом Вишег суда у Чачкау од 10.07.2024. године ОДБИЈЕНА ЈЕ ЖАЛБА подносиоца изборне листе „ ПРИМАРИЈУС ДР МИЛАН РОГАНОВИЋ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – Радмила Живковић – Драган Ћендић – Биљана Рубаковић“ на решење Изборне комисије града Чачка.

Ова пресуда је званично постављена на веб-презентацији РИК-а 12.07.2024. године. Образложењем пресуде Виши суд у Чачку је на недвосмислен начин потврдио поступање Изборне комисије града Чачка у вези формирања ПОСЕБНЕ КОМИСИЈЕ која је извршила КОНТРОЛУ записника о раду бирачких одбора ПО УЗОРКУ, сачинила записнике и усвојила ИЗВЕШТАЈ о контроли и објавила га на веб-презентацији РИК-а а све у складу са претходном пресудом овог суда и чланом 53. став 1. Закона о локалним изборима.

У исцрпном образложењу пресуде јасно се разграничавају УВИД у изборни материјал након завршеног гласања по основу члана 54. став 3. Закона о избору народних посланика и КОНТРОЛА записника о раду бирачког одбора ПО УЗОРКУ по основу Закона о локалним изборима.

У складу са законом право на УВИД су остварили представници подносиоца изборних листи док је КОНТРОЛА по закону могућа једино институционално и то у оквиру органа који спроводи локалне изборе а то је Изборна комисија града Чачака која је у складу са закономо формирала ПОСЕБНУ КОМИСИЈУ из реда чланова и заменика чланова Локалне изборне комисије а све у складу са законом.

Све радње које је предузео начелник Небојша Бежанић су у складу са Законом о избору народних посланика, Упустством и другим актима РИК-а, као и службене белешке које је водио а које је предао секретару и председници ИК а које су разматране на 19.седници Изборне комисије града Чачка.

По свему судећи све најаве опозиције о наводним неправилностима у току изборног процеса су пале у воду као и све евентуалне тужбе против часних и поштених чланова Изборне комисије града Чачака и председнице Љиљане Станишић.
Данас 16.07.2024. године су истекли рокови за предају жалби на последња четири Решења Изборне комисије града Чачка. До истека рока на писарницу ГУ у Чачку су стигле две нове жалбе које ће бити прослеђене Вишем суду у Чачку на одлучивање.

За очекивати је да већ почетком следеће седмице Изборна комисија града Чачка прогласи Укупне (КОНАЧНЕ) резултате локалних избора.
У граду крај Мораве се стекао утисак да је опозиција покушала притужбама, приговорима и жалбама Вишем суду да што више продужи датум одржавања конститутивне седнице како би на пољу права надокнадила свој пораз на локалним изборима.

Подсетимо наше суграђане да је коалиција окупљена око СНС-а према прелиминарним резултатима избора освојила 40 од 75 одборничких мандата као и да има подршку једног одборника мањинске Руске странке.

Градски Одбор Српске напредне странке Чачак